MIXX Awards başvuru raporu yarışmada başarıyı getiren önemli unsurlardan biridir. Raporlarınızı yazmadan önce geçmiş yıllarda ödül kazanan çalışmaları okumanızı öneririz.
Başvuru eğitimini izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=xtzpWCbIWBI.
MIXX Awards Türkiye’ye ajans ve reklamveren birlikte başvurur. Fikrin gelişimi ve uygulama sürecine iki veya üç ayrı ajans katkı sağlamışsa ikili veya üçlü başvuru da yapılabilir.
Tüm kategorilere birden fazla çalışma ile başvuruda bulunulabileceği gibi, aynı çalışmayla birden fazla kategoriye başvuru yapmak da mümkündür. Aynı çalışmayla en fazla 3 kategoriye başvurabilirsiniz. Dolayısıyla başvurunuz için doğru kategorileri seçmeniz önemlidir. Her başvuru için ayrı bir form doldurulur, ayrı bir başvuru bedeli ödenir.
Başvuru sırasında nelere dikkat edilmeli?
Jürinin çok sayıda raporu kısıtlı bir süre içinde okuyacağını, her biri için belirli bir zaman ayırabileceğini unutmayın. Bu nedenle raporlarda kullandığınız dilin sade, kolay anlaşılır olmasına özen gösterin. Başvuru sırasında gereken tüm bilginin raporda yer aldığından emin olun. Eksik ve/veya yanlış bilgi başvurunun değerlendirme dışı kalmasına yol açabilir.
Başvuru raporu:
İş ve pazarlama hedeflerini, dijital reklamın süreçteki rolünü ve etkisini tanımlaması nedeniyle başvurunun en önemli bölümünü oluşturur.
İyi bir rapor rekabet ortamını, pazarlama ve iletişim hedeflerini, elde edilen sonuçları kanıtlarıyla birlikte açıklamalıdır. Geniş ölçekli, büyük bütçeli bir kampanya yerine performansı, sonuçları ve yaratıcı çalışmanın etkisini net biçimde ortaya koyan çalışmalar jüriyi etkiler. Raporlar sade ve net bir üslupla, mesleki dil ve abartıdan uzak durarak yazılmalıdır.
Zorunlu olmamakla birlikte rapora ek olarak çalışmanızı anlatan en fazla 2 dakikalık bir videoyu da başvurunuza eklemenizi kesinlikle öneririz.
Başvuru raporu aşağıdaki dört bileşeni mutlaka içermelidir:
1) Pazarlama Hedefleri, İletişim Stratejisi
Raporunuzda pazarlama hedeflerinizi / amaçlarınızı açıklayın. Hedef kitlenizi tanımlayın. Yaratıcı stratejinizi ve medya stratejinizi ayrı ayrı anlatın. Başarınızın değerlendirilebilmesi için mutlaka pazar verilerine (örn. pazar payındaki artış – kampanya döneminin başlangıç ve bitişindeki paylar) ve hedefinize ulaşırken yararlandığınız unsurlara yer verin.
2) Uygulama ve Medya Kullanımı
Bu bölümde yukarıda tanımlanan hedeflere ulaşmak için kullanılan interaktif taktikleri, kullanılan bütçeyi, varsa çalışmanıza ait özel bir uygulamayı, stratejiyi uygularken öne çıkan, dikkate değer unsurları içerecek şekilde neleri başardığınızı anlatın. Bütçe ayrıntılarını toplam reklam bütçesinin, dijital bütçenin ve kampanya bütçesinin %’leri şeklinde (Toplam bütçenin %x’i, dijital bütçenin %x’si, kampanya bütçesinin %x’i gibi) verin.
3) Sonuçlar, Kanıtları, ROI
Başarılı olduğunuzu ortaya koyan unsurları açıklayın. Nasıl bir performans gösterdiğinizi kanıtlarıyla birlikte anlatın. Reklamınızın / kampanyanızın beklentileri ve iş hedeflerini karşıladığını ya da üstüne çıktığını göstermek için kesin metrikler, rakamlar kullanın. Kaynak gösterin. Müşterinizin işine, markaya ne tür somut katkı sağladığınızı açıklayın.
4) Yaratıcı Çalışmalar
Yaratıcı çalışmaları kullanıcı deneyimine en yakın şekliyle sunmaya özen gösterin. Jüri bağlılık, mecra kullanımı, art direksiyon, metin, varsa kampanya geneline entegrasyon ve teknoloji kullanımını değerlendirir.
Yaratıcı çalışmalar aktif linkler ya da arama sonuç sayfası (landing page) aracılığıyla sunulur. Değerlendirme sırasında herhangi bir nedenden ötürü çalışmayan linkler yarışma dışı kalmaya yol açabilir. Zorunlu olmamakla beraber çalışmanızı özetleyen 2 dakikalık bir videoyu başvurunuza eklemenizi kesinlikle öneririz.
Video için tavsiyeler:
- YouTube veya Vimeo vb. ortamları kullanabilirsiniz.
- Doğrudan linkler için .mp4, .flv, .avi kullanabilirsiniz.
Jüri üyelerinin zamanının kısıtlı olduğunu, çalışmayan linklere veya karmaşık uygulamalara, sunum yöntemlerine vakit ayıramayacağını unutmayın.